Monday, May 25, 2009

Пећка патријаршија / The Patriarchate of Peć

Пећка патријаршија - група цркава на домаку Пећи, крај Пећке Бистрице, а на улазу у Руговску клисуру - један је од најзначајнијих споменика српске прошлости.

У њој се вековима налазило седиште српских архиепископа и патријараха. Од свога постанка у XIII веку Патријаршија је окупљала учене теологе, врсне књижевнике и обдарене уметнике и сви су они у њој остављали сведочанства о свом прегалаштву.

Стога је она данас не само старо средиште српске цркве, већ и место где се чува значајна уметничка заоставштина.

Акварел, 36x48 cm.


The Patriarchate of Peć, a group of churches in the immediate neighbourhood of Peć and at the entrance to the Rugovo gorge, is one of the most important monuments of the Serbian past.

It was the center of the Serbian church for centuries. From its origin in the 13th century the Patriarchate attracted learned divines, reputed writers and gifted artists, and all of them have left traces of their work in it.

It is therefore not only the center of the Serbian Church, but also an important repository of its cultural heritage.

Watercolor, 36x48 cm.

3 comments:

PESA - dar said...

Владимире, па нема те дуго, гдје си, јел толико треба за једну слику. Шалим се. Поздрав из Дервенте!

ex - il@miro said...

Мучен носталгијом свакодневно посјетим Песин блог (оживљавам слике из дјетињства, јер сам тамо рођен), али када хоћу да се одморим посматрам твоје (посебно посљедње) радове...
Твоје „оглашавање“ дјелује као балзам - није често - строго је дозирано, ал' зато дјелује врло успјешно...

Vladimir Bursać said...

за Песу: Драги Савко, не стижем да качим на блог све оно што насликам...дан брзо прође а обавеза је пуно. Потрудићу се да будем редовнији. :о)

за Мирослава: Хвала Вам Мирославе. Драго ми је да Вам се свиђају моје слике. Све најбоље!